class-header-ett
Vyer: Alperna erbjuder en massa fantastiska vyer. Både i dalarna och uppe på topparna.
class-header-tva
Kofel: Till Kofel är det en fantastisk vandring som avslutas med en tuff klättring uppför klippan. Väl uppe har man en minst lika fantastisk utsikt.
class-header-tre
Pürschling: En trevlig vandring uppför till en restaurang och övernattningsstuga. Har man tur är det snö på vägen ner och då kan man åka pulka hela 3 km ner till bilen.
class-header-fyra
Neuschwanstein: Här har vi världens vackraste slott, som stått modell för Disney's syn på slott i sagorna.
class-header-fem
Garmisch-Partenkirchen: Backhoppningens stora plats erbjuder mer än bara backhoppning. Bland annat kan man åka zipline nedför backen.
class-header-sex
Liechtensteinklamm: En annan underbar plats att besöka i alperna. En väldigt speciell stig gjord i en ravin in till ett vattenfall 2 km in i berget.
class-header-sju
Oberammergau: En underbar plats som erbjuder många trevliga vandringsleder och sommarrodel.
class-header-atta
Grossglockner: En underbar slingrande väg över alperna på väg till t.ex. Italien, om man inte har så bråttom. Passa på och njut.
class-header-nio
Alperna: Alperna är en underbar plats både sommartid och vintertid. Dessa fantastiska vyer.

Alperna

Alperna är en underbar plats att besöka. Här finns natur så det räcker ock bli över. Ett bra ställe om man verkligen vill känna hur liten man egentligen är. Första gången jag åkte igenom alperna var på väg till karate-VM i Italien. Detta var en riktig wow-upplevelse. Det har blivit ett antal resor hit endast för alpernas skull sedan dess.

Platser:

Det är ett antal platser som etsat sig fast lite mer än andra. Neuschwanstein är defenitivt ett utav dem. Detta sagolika slott. Första besöket hit var lite roligt då vi inte tog den enklaste vägen upp till slottet. Vi tog nämnligen den brantaste möjliga vägen upp vi kunde ta, utan att behöva klättra med rep.

Liechtensteinklamm är en annan plats som fastnat. En ravin som urholkats av smältvatten. Man följer forsen uppströms i ravinen. Detta kan göras eftersom klättrare fäst stora reglar in i bergväggen och byggt spång att gå på. Detta för att visa hur vacker platsen är. Man går till och med igenom en sprängd liten tunnel på något ställe. Ravinen är cirka 300 meter djup och i slutet finns ett magnifikt vattenfall där allt börjar.

En äventyrlig plats är Kofel i södra Tyskland nära Oberammergau. En fantastisk vandring först uppför och sedan en ca 5 km vandring längs med bergssluttningen. Detta avslutas sedan med en klättring på ca 100 meter i princip lodrät upp till toppen på en klippa. Här uppifrån har man en fantastisk utsikt.

Natur:

Alperna myllrar utav naturupplevelser. Vidder, berg, vattenfall, bäckar, snöklädda toppar sommartid, glaciärer. Tar man sig den slingrande vägen över Grossglockner så åker man dessutom på en utav de högst belägna vägarna i Europa, 2 504 möh. Underbar utsikt från flera platser. Här finns en liten avstickare upp emot Edelweissspitze, man kan ta för att få ännu bättre utsikt. Vägen är avgiftsbelagd och dessutom avstängd vintertid och nattetid.

Pürschling är en annan trevlig upplevelse jag haft i alperna. Vi vandrade emellan jul och nyår, uppför denna vandringsstig till en övernattningsstuga uppe vid toppen. En vandring på ca 6 km och 1 km i höjd. Vi hade pulkor med oss för vi hoppades att det skulle finnas snö där uppe. De vi mötte skrattade lite åt oss. På morgonen då vi vaknade hade det söat rejält. Mycket pulkaåkning. Bland annat 6 km från stugan och ner till bilen.

Alperna

Platser 
SalzburgStad
LiechtensteinklammNatur
GrossglocknerNatur
EdelweissspitzeBergtopp
Garmisch-PartenkirchenBy
EttalKloster
OberammergauBy
UnterammergauBy
PürschlingNatur
KofelBerg
KolbensattelSommarrodel
NeuschwansteinSlott
HohenschwangauSlott
LiechtensteinLand
Gotthard-StrassentunnelTunnel
San BernardinoTunnel
TauernalmTunnel
DölsachBy
Passo Monte Croce CarnicoGräns
WalchenseeSjö
StaffelseeSjö
AidlingBy
MurnauBy